Antti ”Suke” Okkonen-keskikentän johtaja

MyPaan saapui kaudella 2000 itselleni tuntematon nuori oululaislähtöinen keskikenttäpelaaja. Nuorten maajoukkueen vakiokalustoon kuulunut Antti Okkonen tuli kasvamaan korkoa Juha Malisen alaisuuteen. Mukanaan tämä mies toi vielä sen hemmetin erikoisen lempinimen; ”Suke”.

Niin kuin arvata saattaa, Juha Malinen kyllä tiesi nuoren pelaajan kyvyt. Hiomattomasta timantista kasvoi Janne Lindbergin rinnalla nopeaan tahtiin johtava pelaaja MyPan keskikikentälle. Okkonen osasi pelata kovaa, mutta oli myös pallollisena erinomainen peliä eteenpäin vievä pelaaja. Periksiantamaton pelitapa vei yhden fanin silloin mennessään. ”Suken” leppoisa ja herrasmiesmäinen käytös kannattajia kohtaan oli jotain ainutlaatuista.

Jos yhden pelaajan MyPan edustamisella on jotain itselleni jotakin erityistä painoarvoa, niin Okkosen kohdalla voidaan puhua juuri tästä. 18 nuorten, 56 poikien ja 13 aikuisten maaottelua pelannut pelaaja teki omallani kohdallani vaikutuksen, johon ihan kaikki eivät pysty. Vuonna 2001 Okkonen teki suomalaisen futiksen mittapuussa isoa historiaa, kun hän edusti yhdessä mm. Tuomas Ahon, Daniel Sjölundin, Mika Väyrysen ja Mikael Forsselin kanssa Suomea nuorten MM-kisoissa.

Hankin lopulta itselleni MyPan fanipaidan, jonka selässä komeilee Okkosen nimi ja ensimmäisiltä Myllykosken vuosilta käyttämä pelinumero 17. Yksi asia johti toiseen ja lopulta kovan pelimiehen lempinimi kaverieni toimesta ”ryöstettiin” myös omaan käyttöön. Kaikki tämä kertoo toivottavasti enemmän siitä, kuinka kovassa arvossa Okkosen pelaaminen MyPassa on allekirjoittaneelle ollut.

Okkosen fanipaidalla on allekirjoittaneelle mittaamattoman paljon tunnearvoa

Okkonen saavutti MyPassa SM-hopeaa 2002 ja pronssia 2000-2001. Mieleenpainuvimpia hetkiä lienee kaudella 2003 Young Boys-ottelut. Kotiottelussa ”Suke” upotti kaksi rangaistuspotkua sveitsiläisten maaliin. Tarunhohtoisessa vierasottelussa Okkosen vapaapotkusta Tero Taipale puski jatkopaikkaan oikeuttaneen maalin ja oli omalta osaltaan rakentamassa seurahistoriaa ja mielettömiä muistoja.

Antti Okkonen, MyPa (Photo by Tony Marshall/EMPICS via Getty Images)

Kauden 2003 päätteeksi Okkonen jätti MyPan ja suuntasi Ruotsiin. Okkosen lähtö oli itselleni pettymys. Tuntui jotenkin siltä, että jotain jäi kesken. Ymmärrystä kuitenkin piti riittää sille, että nuoren miehen oli tehtävä siirtonsa omien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Jälkeenpäin on tietysti helppo sanoa, mutta Okkosen siirtymisellä oli tarkoituksensa. Ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen ”Suke” palasi kaudeksi 2009 takaisin punavalkoisiin ja paidalle tuli taas käyttöä. Ison suosikkipelaajan päätös palata oli fanille iso asia vaikka MyPan menestyksen vuodet olivat ohi. Ja taas jälkeenpäin sanottuna ”Suken” eivät, vaikka mies kärsi loukkaantumisista. Aina pelatessaan johtajuus keskikentällä oli läsnä. Vuodet ulkomailla olivat kasvattaneet keskikenttäpelaajasta henkisesti vahvan johtajan.

Aikakausi MyPassa oli kauden 2011 jälkeen ohi. Okkonen siirtyi kaudeksi 2012 HJK:n riveihin ja saavutti siellä Suomen Mestaruuden. Sen keskikentän päällikkö on pelaajaurallaan totisesti ansainnut.

Kaudesta 2013 eteenpäin Okkosen koti löytyi RoPS:sta. Rovaniemellä vietetty aika on kerännyt arvostusta osakseen. Okkonen on kantanut RoPS:n kapteeninnauhaa ja jos en ihan väärässä ole, ”Suke” on suuresti arvostettu pelaaja RoPS-kannattajien keskuudessa. Kaudella 2015 Juha Malisen alaisuudessa RoPS nappasi SM-hopeaa. Kaksikko Malinen ja Okkonen oli jälleen kerran yksi menestyksen tae ja lämpimät muistot tulvahtivat mieleen, kun olin todistamassa RoPS:n hopeajuhlia Lahdessa. Se oli sitä ansaittua menestystä.

”Kaikki hyvä loppuu aikanaan” on todennut Antti Okkonen itse suomifutis.comin haastattelussa. Veikkausliigaa ja Okkosen peliuraa on jäljellä enää muutama kierros. RoPS on vahvasti kiinni mitaleissa ja jos joku ansaitsee päättää uransa mitalijuhliin, se on Antti ”Suke” Okkonen.

Okkosen upea pelaajaura päättyy tähän kauteen Kuva: suomifutis.com

Mitä nöyrin kiitos ajastasi Myllykoskella. Vain yksi mies voi kantaa oikeutetusti hienoa lempinimeä, muut ovat halpoja kopioita.

Kaikkea hyvää peliurasi jälkeen. On vain yksi Antti Okkonen-keskikentän johtaja!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *